En oikein tiedä itkisinkö vai nauraisinko...  No joo, nyt jo naurattaa koko juttu. Mutta aloitetaanpa alusta:

Alkuviikosta lähdettiin Peetun kans kinkku ostoksille. Tiedän, myöhässä olis. Kinkku pitäis ostaa melko lailla heti kun ne kauppaan tulee. Halpa-Hallissa ja S-Marketissa ei ollut jäljellä kuin muutama yli 10 kg kinkku. Ajattelin jo siinä vaiheessa, että nyt taidettiin jäädä ilman kinkkua. Koska yli 10 kg kinkku on meidän väelle Ihan liian iso. Kävin kuitenkin vielä K-kaupasta kahtomassa ja sieltä sitten bongasin yhden 6,5kg kinkun. Heitin kinkun kärryyn ajattelematta / katsomatta sitä sen terkemmin. Kovasti moitein kaupassa kinkun hintaa. Tuo kinkku maksoi 53 euroa. Ihan törkeen kallis. Mutta joulu ilman kinkkua ei ole joulu. Siitä lähtien kinkku on pötkötellyt jääkaapissa ihan omissa oloissaan. Kunnes sitten...

Me lähdetään heti maanantaina Jalasjärvelle ja ajateltiin paistaa kinkku jo nyt perjantain ja lauantain välisenä yönä, että ehdittäis syödä se ennenkuin lähdetään maanantaina. Nostin kinkun pöydälle lämpiämään ennen uuniin laittoa ja aloin siitä etiketistä lukemaan, että olisko siinä mainintaa minkä asteisessa uunissa se paistetaan. Ei ollut mutta eipä sillä väliäkään enää... Etiketistä meinaan hyppäsi silmille teksti: KYPSÄ PUNASUOLATTU JOULUKINKKU! Siis oikeesti, kuka hitto oikeesti ostaa valmiiksi kypsän kinkun? Niin, paitsi minä, mutta mä ostin sen vahingossa... Mä en hitto soikoon oo ees tienny, että edes myydään kypsiä kinkkuja. Voiko kukaan edes olla niin uus avuton, että ei osaa paistaa kinkkua? No joo, olishan se pitänyt huomata, että kinkku oli kypsä eikä raaka. Onhan siinä ulkonäössäkin pienen pieni ero... Mutta oli kiire ja OLETIN kinkun olevan raaka. Itse asiassa olin asiasta ihan varma! Hetkisen aikaa olin ihan sata varma, että joulu on pilalla ja taisin tirauttaa pikku itkunkin. Vitutti niin rankasti. Mutta nyt jo asialle nauretaan. Mutta kyllä mä vieläkin mietin, että miksi myydään valmiiksi kypsiä kinkkuja? Harmittaa kyllä vieläkin, että ei saada nyt sitä joulun tuoksua tänne kotiin, sitä tuoksua joka on vastassa aamulla kun herää kun kinkku on ollut yön uunissa. Lohduttaa kyllä kovasti tieto siitä, että kun maanataina mennään Jalasjärvelle, niin siellä saan kunnon kinkkua syödäkseni.

Ihmettelin muuten kovasti, että millainen mahtaa olla punasuolattu kinkku. Kun ne normaalisti on harmaa suolattuja. Wikipedia kertoi, että punasuolattu kikku tarkoittaa, että se on suolattu sellaisella suolalla joka sisältää nitriittiä kun taas harmaa suolattu kinkku on suolattu sellaisella suolalla joka ei sisällä nitriittiä.

Voihan toki olla, että tuokin valmiiksi kypsä kinkku on ihan hyvää... en ole uskaltanut vielä maistaa. Tai oikeestaan, olin vielä äsken niin vihainen koko kinkulle siitä kun se ryökäle olikin kypsä, etten halunnut enää nähdäkään sitä. Mutta ehkäpä voisin sen varran rohkaista mieleni, että maistaisin. ehkä se on ihan syötävää. ;)

Ei käsityö kuulumisia tällä kertaa. Peetun kirjolapaset on ihan kohta valmiit. Niistä kuvaa kunhan valmistuvat kokonaan!

Tällä kertaa ei muuta kuin: 

ERITTÄIN ILOISTA JA RENTOUTTAVAA JOULUA KAIKILLE BLOGINI LUKIJOILLE!

Uppo-Nallen jouluruno - Elina Karjalainen

Kuusen alla on kummaa puhinaa,
karvaisen kuonon jouluista tuhinaa,
heilahtaa kuusen katveessa tassu,
kurahtaa vihreän varjossa massu,
joulukarhu on asialla
oksien peitossa kuusen alla.

Karhulla mielessään jouluiset ilot,
purkki ja lahjat ja omenakilot.
Siksipä heilahtaa karvainen tassu,
siksipä kurisee massu,
että on tarpeen hetkinen vartoa,
odottaa, paastota, punoa vartoa.

Jälkeen koulun on odotus joulun
kaikkein kauneinta maailmassa.

Karhun mielessä joulu väikkyy
kynttilän valo silmissä läikkyy
mieli on auvoinen, mieli on avoin
viettääkseen joulua jouluisin tavoin.